Friday, October 29, 2010

udang masak cili api..

emm..lambatnya nak tunggu hari minggu..

majalah DARA..aku dah dekat 10 kali dah tngok..terutamanya bahagian Air Tangan..
apa yang menarik perhatian pada ruangan air tangan ini adalah Udang Masak Cili  Api...
nanti nak balik masak kat rumah akak aku...Cepatla datang hari minggu.....:)

cara-cara untuk memasak udang masak cili api adalah:

bahan2nya..
500gm udang (sederhana besar)
5 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2sm kunyit hidup
2sm halia
15 biji cili padi
½ biji kelapa (ambil santan)
1 batang serai (dititik)
asam keping (1 keping)
daun kesum
garam
serbuk perasa


Cara:
1. Bawang merah, bawang putih, kunyit, halia, cili padi dimesin.
2. Masukkan perahan santan ke dalam periuk bersama-sama bahan yang dimesin.
3. Kacau sehingga menggelegak di atas api yang sederhana.
4. Masukkan serai, asam keping dan udang.
5. Tambah serbuk perasa dan garam secukup rasa.
6. Akhir sekali masukkan daun kesum dan biarkan sedikit layu dan bolehlah dihidangkan.


senang je kan nak masak udang masak cili api:)

No comments:

Post a Comment